tirsdag 24. februar 2009

300

Jeg har valgt filmen "300" som kom ut i 2007 og er regissert av Zack Snyder. Jeg valgte denne filmen fordi jeg liker den veldig godt. Det jeg liker best med filmen er slossscenene og at de er kjerne eksempelet på hva en mann skal være. 




Filmen er om at en kjempehær ledet av Perserkongen Xerxes truer Spartanerne. KongLeonidas vil få med hæren og møte trusselen, men det er høytid i Sparta og han får ikke tillatelse. Så han samler sine 300 beste menn og drar for å møte den Persiske hæren som er pånermere en million menn, uten å fortelle dette. Leonidas planlegger at hærene skal møtes i det trange passet kalt "Hot Gates", der vil ikke antall ha noe å si og den Spartanske hæren som er mye bedre trent en de persiske slavene kan vinne. Han møter på noen krigere fra en annen del av Hellas som også er redd for Xerxes som hjelper han. Kampen går veldig bra og Xerxes blirfrustrert, men så kommer den deformerte Ephialtes som Leonidas ikke ville ha som soldat til Xerxes og forteller om en gjemt sti slik at de kan omringe Spartanerne. De 300 spartanernehar mulighet til å flykte, men Spartanere flykter aldri, overgir seg aldri og dør med ære, så de blir igjen. Når perserne angriper hiver Leonidas et spyd mot Xerxes som treffer han i kinnet og han starter å blø. Han ville vise at alle blør og at han ikke er noen gud. Alle Spartanerne dør av pilregnet, men de dør med ære. 





Hjemme jobber Dronningen for at Sparta skal sende hæren sin mot Perserne. Hun vinner frem og de sender hæren mot de resterende troppene til Xerxes. 



Filmen går ganske rett frem bortsett fra at det er noen klipp fra Kong Leonidas som barn og ungdom. Fortelleren i filmen er en av krigerne til Kongen som blir tvunget til å returnere hjem før det siste slaget for å lede den store hæren og fortelle historien. Filmen er basert på en tegneserie kalt "300 Spartans". Zack Snyder pleier å lage filmer av tegneserier, slik han gjorde med Sin City. Han klarer å få frem ganske bra at det er litt tegneserieaktig. Man får noen ganger følelsen av at det er en animert film. 



Hovedpersonen i filmen er Kong Leonidas, han er kjerneeksempelet på den maskuline kongen. Han er en god leder og en god kriger, han er det en konge skulle være på den tiden. Han er aggressiv og det var han som tirret Perserne til kamp. Droningen blir man ikke så veldig godt kjent med, men hun fremstår som en bra person som støtter opp om kongen og gjør det hun skal. Xerxes er en konge som ser på seg selv som en gud og tror han er uovervinnelig. Han føler seg mer og mer menneskelig utover filmen ettersom det går dårlig med perserne. Ingen av hovedrollene endres veldig, det er lett å se hvem som er snill og slem. 



Handlingen foregår i Hellas 480 år f.kr. Det miljøet man møter i filmen er blandt de barske krigerne til Sparta. Man møter også miljøet i byen og intrigene blandt de som styrer byen. En stor forskjell i filmen ser man på krigerne. Perserne er slaver og dårlige til å sloss. Spartanerne er krigere som har det som yrke og er frivillige, de er veldig gode krigere.



Min favorittscene i filmen er når Leonidas møter de allierte og de blir skuffet over hvor få krigere Leonidas hadde med seg.




Det regissøren vil ha frem i filmen er vell råskapen og æren som var så viktig før. Den er ikke like viktig nå. Filmen viser også at hvis man står sammen mot en fiende kan man alltids vinne. Spartanerne vinner ikke akkurat krigen, men han gjør det han ville. Han svekker den Persiske hæren veldig og gjør det med æren i behold. 



Filmen fikk veldig bra kritikk da den kom og det var mye snakk rundt den. Da jeg så den ble jeg veldig positivt overrasket og har sett den en del ganger. 

2 kommentarer:

Robin Murray sa...

"eksempelet på hva en mann skal være"?
Hva mener du med det? Voldelig og kledd i truse? :-O

Fint innlegg

VetleGV sa...

Han skal ikke være redd for noe og god i alt. Slik var det man mente før og det er sånn jeg ser på de "ordentlige" mennene. Grunnen til at de løper rundt i truse er jo fordi det var noen tusen år siden.