onsdag 11. februar 2009

Thriller - Michael Jackson



Michael Jackson – Thriller
år - 1982
musikksjanger – Pop
CD – Thriller
Målgruppe - ungdom
Det er en thriller som handler om et par som ser på film på kino. Det er en skummel film og jenta er redd etter filmen. Michael spøker om dette, men det viser seg at han også er en av de levende-døde. Etter hvert begynner det å dukke opp flere av dem og til slutt er jenta helt omringet av dem. Det er der hun våkner opp og innser at det bare var en drøm.
Vi ser at handlingen hopper ofte fra drøm til virkelighet, men det er en enhetlig handlings kurve.
Det er en fortellende video, fordi handlingen er en historie som blir fortalt gjennom sangen.
Ja, det er stort sett en sammenheng mellom sangen og videoen under hele musikkvideoen. Det var perioder hvor han ikke sang mens videoen ble vist, men det var på en måte også en del av «sammenhengen».

Det er veldig bra filmatiske bildebruk. Det er en thriller og derfor blir det hele tiden brukt passende bilder og musikk. Handlingen skjer om natta, det er ganske mørkt under hele videoen, det er tåke overalt og kirkegården er en typisk greie å ha med i en thriller. På slutten ser vi de levende-døde fra jentas vinkel, der hun ligger på senga, og det understreker hvor liten og redd hun føler seg.

Artisten er en del av videoen, sammen med en jente. Vi møter ikke andre mennesker og videoen fokuserer bare på disse to personene. Miljøet i filmen varierer ikke, og vi følger de samme personene, den samme mørke natta gjennom den samme skumle gata. Det er klart en sammenheng mellom teksten, sangen og miljøet. Vi ser det miljøet som sangen og teksten handler om, teksten er faktisk en del av miljøet, som for eksempel der han mannen snakker midt i sangen.

Det som først og fremst tiltrekker oppmerksomheten er videoen. Det er veldig mørke og skumle skapninger. Bildene er med på å skape en skummel stemning. Bilder som kirkegården, det mørke, skumle huset og omgivelsene er noe av det som er med på å gjøre videoen skummel.
Det hele foregår seint på kvelden, og det er mørkt under hele videoen. Handlingen ser ut til å foregå i en liten by, alt tyder på at det ikke bor så mange folk i området. Kultur og religion er ikke med her. Tekst, musikk og bilder fungerer veldig bra sammen, og det er absolutt en sammenheng mellom musikkvideoen og den tiltenkte målgruppen.

Michael spiller en dobbel rolle, hvor han både er snill og slem. Mens jenta fremstår bare som et offer. Vanligvis er det musikken man fokuserer på når man ser på en musikkvideo. Dette er ikke tilfellet her. Selve videoen kunne ha vært en del av en thriller, så det var svært spennende å se at både musikken og videoen passet så bra inn.

Ingen kommentarer: